Spring naar content

Snurkbeugel (MRA)

Het belang van een goede nachtrust behoort tot de eerste levensbehoefte. Snurken ontstaat door een vernauwing in de luchtweg tussen de neusgaten en de stembanden. Met onze anti-snurkbeugels (MRAs) kunt u weer fijn slapen. 4Dental Smile werkt nauw samen met NVTS geaccrediteerd tandarts Dolf Hehenkamp, die te boek staat als expert in de slaapgeneeskunde.

Shot of a senior woman relaxing at home
Contracten met de zorgverzekeraars
100% maatwerk
Aanmeten met intra-orale scanner (modernste techniek!)

Snurken en slaapapneu

Veel mensen hebben last van snurken. Een zeer ernstige vorm van snurken, waarbij gedurende de slaap de luchtwegen geheel of gedeeltelijk worden geblokkeerd wordt wel slaapapneu genoemd. Wanneer je last hebt van slaapapneu, dan stokt tijdelijk je adem tijdens je slaap. Bij patiënten met obstructief slaapsyndroom (OSAS) stopt tijdens de slaap de ademhaling steeds voor minimaal tien seconden of langer. Soms gebeurt dat meer dan vijftig keer per uur.

Snurken en slaapapneu verstoren het normale slaapritme van de mens en de partner, waardoor voor beiden (grote) slaapstoornissen kunnen ontstaan. Het is verstandig om altijd contact op te nemen met uw huisarts dan wel tandarts die u mogelijk kunnen doorverwijzen naar de specialist(long- of KNO-arts). Ook zijn en komen er moderne en inmiddels gevalideerde slaaptest technieken beschikbaar in de thuissituatie.

Met een anti-snurkbeugel ook wel MRA genoemd, zorgt u ervoor dat de luchtwegen worden open gehouden tijdens de slaap. Een MRA is veel minder belastend op uw bewegingsvrijheid in vergelijking met een anti-snurkmasker. Graag kijken wij met u of een anti-snurkbeugel (MRA) voor u een mogelijke oplossing is.

Waarom een Anti-Snurkbeugel (MRA) bij 4Dental Smile?

Gemak

  • Wij hebben landelijke dekking – vul het formulier in of stuur ons een Whatsapp en wij regelen de rest!
  • 4Dental Smile heeft contracten met alle grote verzekeraars (hierdoor hoeft u eventueel alleen uw eigen risico te betalen) als u OSAS heeft

Zorgvuldige behandeling

  • Veel ervaring met het aanmeten van anti-snurkbeugels (MRA) en de productie in onze eigen 4Dental Labs
  • Wij werken samen met NVTS geaccrediteerde tandartsen
  • Samen met tandarts in de slaapgeneeskunde Dolf Hehenkamp (NVTS-geaccrediteerd) zetten wij het beleid uit bij 4Dental Smile omtrent MRAs
  • De anti-snurkbeugels (MRAs) worden bij ons digitaal aangemeten

Keuzevrijheid

  • Bij ons heeft u keuze uit verschillende merken en type beugels o.a.: ResMed Narval en EasyComfort

Dolf Hehenkamp

4Dental Smile werkt nauw samen met tandarts in de slaapgeneeskunde Dolf Hehenkamp. Dolf heeft 14 jaar een eigen praktijk gehad. Vervolgens is hij van 1 januari 1987 t/m 9 december 2005 manager geweest van de afdeling tandheelkunde bij zorgverzekeraar VGZ. Zeker niet onvermeld mag blijven dat Dolf in een periode van 8 jaar, zijnde 1994 t/m 2002, voorzitter is geweest van het College voor Adviserend Tandartsen, een eervolle en boeiende functie, die hem een uitgebreid netwerk heeft opgeleverd. Sinds 2000 is hij actief als tandarts in de slaapgeneeskunde.

Praktische informatie

Werking van het MRA?

Uit de literatuur is bekend, dat een individueel aangemeten anti-snurkbeugel vaak even goed werkt als een anti-snurkmasker dat verbonden aan een pomp in de nacht de luchtwegen openhoudt. Wetenschappelijk onderzoek heeft de werking van het MRA aangetoond zowel bij snurkers (90% vermindering) als bij slaapapneu. Het MRA is een in de mond gedragen individueel veelal geprint of gefreesd apparaat. Deze is gemaakt om de luchtweg open te houden door de onderkaak tijdens de slaap in een naar voren gedwongen positie te brengen en te houden.

Hoe ziet de behandeling eruit?
  • Intakegesprek – Naast uitleg over het gebruik en werking van een MRA zal er worden onderzocht of uw gebit en kaakgewricht(en) geschikt zijn voor het dragen van een MRA. Hiervoor worden eventueel röntgenfoto’s gemaakt
  • Scannen van het gebit – Indien tijdens de intake is gebleken dat u beschikt bent gevonden voor een MRA, dan zal met een intra-orale scanner een digitale afdruk van uw gebit gemaakt worden. Dit is de moderne variant van het happen
  • Plaatsing – Nadat het MRA is gepast, wordt mondeling en schriftelijk instructie gegeven.
  • Controle – Na enkele weken wordt een controle afspraak gemaakt.
Duur van de behandeling?

De oorzaak van snurk- en slaapapneu is niet te behandelen. Dit is de reden dat het MRA langdurig en mogelijk levenslang dient te worden gedragen. Verandering van levensstijl (afvallen, minder alcoholgebruik) en vermindering van het gebruik van sommige medicijnen hebben een positieve invloed dan wel kunnen uw probleem verkleinen. Overigens zij gemeld, dat er wel degelijk aanwijzingen zijn, dat snurken kan overgaan in slaapapneu. Het is van (groot) belang het MRA tenminste eenmaal per jaar te laten controleren op pasvorm, werking en (mogelijke) veranderingen aan het gebit.

De voordelen van het MRA?

  • Gezonde nachtrust met veelal diepe slaap perioden voor de apneu patiënt
  • Relatief comfortabel in vergelijking met andere behandelmethodes
  • Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat bij snurkers het slagingspercentage tendeert naar 95%
Heb je een vraag?